De ochtend zal bestaan uit een lezing en een workhop rhinoscopie.
We gaan bij konijnen de rhinoscopie bespreken en hoe we een konijn dat last heeft van niezen en /of snot opwerken om tot een diagnose en behandeling te komen. Aan de hand van Dentale röntgenfoto’s van de schedel kan er in beeld gebracht worden of er afwijkingen in de neusgangen zoals rinolieten te zien zijn. Deze dag zullen we vooral gebruiken om te oefenen hoe er met een scoop in de neusgangen gekeken kan worden en als er een corpus alienum is hoe dit weg te halen.
We oefenen om door de scoop, maar ook met een dubbelhandige techniek naast de scoop, een afzuigbuis en tangen te gebruiken. We zullen hiervoor gebruik maken van namaak schedels. Om de anatomie goed in beeld te krijgen gebruiken we echte konijnen om de neusgangen goed in beeld te krijgen.
De middag zal bestaan uit een lezing en een workshop cystoscopie.
We gaan bij konijnen en cavia’s cystoscopie bespreken, dit is een mooie techniek om in de blaas problemen in beeld te krijgen en te behandelen. We zullen oefenen hoe we blaasstenen kunnen pakken met een basket in een namaakblaas. En we zullen bij konijnen en cavia’s de blaas en baarmoeder bekijken. Het uitspoelen van blaaszand uit de blaas zal worden geoefend en ook het verwijderen van blaasstenen via de urethra met een basket. Er is ook een oefening waarbij er via de buik de blaas naar buiten wordt gebracht en dan met een scoop de blaas vanaf de buikholte benaderen en stenen weghalen. Een zogenaamde PCCL – percutane cystolithotomie waarbij een operatieve behandeling gecombineerd wordt met een cystoscopische behandeling.
Als afsluitende lezing bespreken we de afwijkingen die we in de blaas tegenkomen en hoe we deze kunnen behandelen.
Zoals bijvoorbeeld een slijmvliesplooi in de blaashals opening die zorgt dat de urine uitgeplast kan worden maar het blaaszand niet.