Leerdoel: een groter inzicht verkrijgen in de waarde van het histopathologisch onderzoek van huidbiopten als diagnostisch hulpmiddel bij de dermatologische patiënt.
Deze lezing wordt verzorgd door een patholoog en een dermatoloog zodat kennis van beide vakgebieden optimaal geïntegreerd wordt.
Extra aandacht voor het nemen van het huidbiopt, het histopathologisch onderzoek en de valkuilen die dit onderzoek met zich meebrengen.
Daarbij komen een aantal belangrijke vragen aan de orde. Op welk moment in de opwerking van een patiënt met huidproblemen neem ik huidbiopten? Hoe neem ik op een correcte wijze huidbiopten? Er zijn vaak meerdere laesies aanwezig die er verschillend uitzien, wat zijn nu de beste plaatsen om een huidbiopt te nemen? En waarom krijg ik regelmatig de uitslag: chronisch hyperplastische en perivasculaire dermatitis? Deze vragen en met name de antwoorden op deze vragen zijn van belang wanneer u overweegt huidbiopten te gaan nemen en op te sturen naar een patholoog.
Huidbiopten worden tegenwoordig meer frequent genomen in de hoop dat een patholoog de diagnose van het bijbehorende huidprobleem kan stellen. Op basis van deze diagnose kunt u vervolgens een juiste therapie instellen, de eigenaar informeren over het waarschijnlijke verloop van de aandoening en de prognose van de aandoening. In een groot aantal gevallen krijgt u inderdaad een helder verslag van de patholoog, maar het blijkt ook regelmatig dat het verslag van de patholoog u niet direct verder helpt. Pathologie van de huid is in een aantal gevallen enorm waardevol, maar niet altijd, hoe kunt u daar nu het beste gebruik van maken?
Aan de hand van theorie, maar tevens aan de hand van verschillende casuïstiek zullen de docenten bovenstaande vragen behandelen met als doel u handvatten aan te reiken zodat u weloverwogen gebruik kunt maken van de mogelijkheid van aanvullend histopathologisch onderzoek in het kader van het opwerken van de patiënt met een huidprobleem.
Meer info vind je hier.