Algemene informatie
Onze huisdieren worden steeds ouder. De kans dat ze kanker krijgen neemt daarom ook toe. Daarnaast komen er steeds meer diagnostische hulpmiddelen om kanker te diagnosticeren en nemen de therapeutische mogelijkheden toe. Het is daarom van essentieel belang dat u als practicus, die deze patiënten dagelijks ziet, op de hoogte bent van alle mogelijkheden. Deze cursus helpt u weer snel up-to-date te zijn. Praktijkgericht, daar waar nodig is voorzien van theorie, daar waar mogelijk is aan de hand van cases.
In de eerste module behandelen Prof.dr Erik Teske en Dr. Maurice Zandvliet de basis begrippen in de oncologie. Zo wordt de carcinogenesis besproken: Hoe ontstaat kanker? En wat zijn de consequenties voor ras gebonden kankers? De pathologie is van groot belang voor de diagnostiek en komt uitgebreid aan bod. Besproken wordt de rol van de cytologie en de histologie. Wat zijn de voor- en nadelen hiervan. Leest u bij een pathologie rapport alleen de conclusie? We gaan uitgebreid in hoe u meer uit de uitslag kunt halen, en hoe u verdere informatie kunt verkrijgen van de patholoog. Hierbij passeren de aanvullende onderzoeken die beschikbaar zijn zoals proliferatie markers, immunotypering, monoclonaliteit test (PARR), KIT receptor de revue. Wat houden deze testen in en wat kun je er als eerste lijns practicus mee.
In het tweede deel van deze dag wordt ingegaan op de adjuvant therapieën zoals: chemotherapie, immunotherapie, radiotherapie en moleculaire therapieën zoals de tyrosine kinase remmers. Praktijkgericht wordt besproken wat de mogelijkheden zijn in de eerste lijn en waar doorwijzing geïndiceerd is.
In de tweede module staat de benadering van de oncologische patiënt centraal. De docenten op deze dag zijn Prof.dr Erik Teske en Johan de Vos. Gezamenlijk bespreken zij de specifieke aspecten van oncologische patiënten zoals de stagering (Hoe kies ik de juiste volgorde van mijn onderzoek bij een kanker patiënt? Is dit steeds hetzelfde?), wat zijn paraneoplastische syndromen (diagnostiek en behandeling), pijnstilling van kankerpatiënten, het voeren van een slecht nieuws gesprek en niet te onderschatten de emotionele aspecten voor de eigenaar bij de diagnostiek en behandeling van kanker patiënten.
In de derde module komt de chirurgische oncologie aan bod. Van alle therapeutische mogelijkheden om een kankerpatiënt te genezen is getalsmatig chirurgie verreweg de belangrijke behandelingsmodaliteit. Dr. Laurent Findji (UK) gaat in op de techniek van een juiste bioptname voor histologie, en zal de operatieprincipes van de oncologische chirurgie behandelen. Daarbij komen restructieve chirurgische technieken eveneens aan bod.
De vierde module en laatste cursusdag heeft als onderwerp oncologische casuïstieken. Op deze dag worden aan de hand van casuïstieken de diverse tumorziekten besproken. Aan bod komt onder anderen de lymfomen, mastocytomen, mammatumoren, sarcomen en melanomen. Prof.dr. Erik Teske en Dr. Maurice Zandvliet gaan uitgebreid in op de specifieke diagnostiek en behandelingsmogelijkheden van de diverse tumoren.
Docenten
Prof.dr. Erik Teske, Dr. Maurice Zandvliet, Johan de Vos & Dr. Laurent Findij.
Prof.dr. Erik Teske, dipl ECVIM-CA, werkzaam als specialist op de Universiteitskliniek voor Gezelschapsdieren te Utrecht. http://www.uu.nl/staff/ETeske/0
Dr. Maurice Zandvliet, dipl ECVIM-CA, werkzaam als specialist op de Universiteitskliniek voor Gezelschapsdieren te Utrecht. http://www.uu.nl/medewerkers/MMJMZandvliet
Drs. Johan de Vos, werkzaam bij ‘De Ottenhorst’, Kliniek voor Gezelschapsdieren & Diergeneeskundig Centrum voor Kankerbehandeling, thans onderdeel van Dierenziekenhuis Zeeuws-Vlaanderen. http://www.dierenziekenhuiszeeuwsvlaanderen.nl/het-team/item/65-johan-de-vos.html
Dr. Laurent Findji, dipl ECVS, specialist in Small Animal Surgery, werkzaam bij Fitzpatrick Referrals’ Soft Tissue and Oncology Service. http://www.fitzpatrickreferrals.co.uk/our-people/laurent-findji/
Doelgroep
Gezelschapsdierenarts niveau I- II, overzichtscursus voor de eerste lijns practicus.
Data
Dinsdag 10 november 2015
Dinsdag 12 januari 2016
Dinsdag 15 maart 2016
Dinsdag 19 april 2016
Programma
Ontvangst: 11.00 uur
Aanvang cursus: 11.30 uur
Einde cursus: 18.30 uur
Locatie
Departement Geneeskunde van Gezelschapsdieren te Utrecht, ingang Münsterlaan.
Accreditatie
De PEGD modulaire cursus: Oncologie zal worden aangemeld bij het Kwaliteitsorgaan Dierenartsen (KD) voor aanvraag accreditatie nascholingspunten.
Tarieven
De kosten bedragen € 1000,- excl. BTW**. Naast het betalen per bankoverschrijving (+ € 10,- adm. kosten ex. BTW) of iDeal is er ook een mogelijkheid tot automatische incasso. Hier zijn geen extra kosten aan verbonden.
** Deze cursus is persoonsgebonden, UITSLUITEND de cursist die zich ingeschreven heeft kan deelnemen aan alle modulen. Indien u bij één of meerdere modulen niet aanwezig kunt zijn, is het niet mogelijk om een collega in uw plaats te laten deelnemen. Na inschrijven is annuleren niet mogelijk. Lees voor u akkoord gaat de algemene voorwaarden goed ( zie hiervoor: www.pegd.nl).
Nadere informatie
Vanwege het intensieve karakter van deze workshop is er plaats voor maximaal 40 deelnemers.
Inschrijven kan hier.