Algemene informatie
De aanbevelingen in de richtlijn Otitis externa bij hond en kat geven de dierenarts een leidraad voor de diagnostiek en behandeling van otitis externa bij hond en kat. Er wordt ingegaan op het gebruik van het PPSP-systeem bij de benadering en behandeling van otitis externa, de verschillende therapeutische mogelijkheden en de systematische aanpak om het ontwikkelen van chronische en recidiverende otitis externa te voorkomen. Aan de hand van de richtlijn zal Annika Haagsman in deze cursus Otitis externa bij de hond, een veel voorkomende aandoening in ongeveer 10-20% van de hondenpopulatie in de eerstelijns veterinaire praktijk, en otitis externa bij de kat, waar het minder frequent voorkomt behandelen. Bij de kat zal zij daarom tevens ingaan op otitis media en poliepen uitgaande van het middenoor welke richting de externe gehoorgang dan wel nasopharynx groeien.
Hond
Honden met atopische dermatitis hebben in 55% van de gevallen otitis externa, bij voedselallergie is dit ongeveer 80%. Het is dus een zeer belangrijk onderwerp voor dierenartsen in de eerstelijns praktijk. De anamnese in combinatie met de juiste beschrijving van de bevindingen bij het otoscopische onderzoek maken het grootste deel uit van de te bepalen route qua diagnostiek en behandeling. Tijdens de lezingen zullen meerdere aspecten aan bod komen; anamnese, otoscopie, bacteriologisch onderzoek, medicamenteuze (topicale) behandelingen en totale ablatio (indicaties, anatomie, chirurgie en complicaties). Tenslotte zal onder andere het onderwerp tumoren aan bod komen.
Kat
Bij de kat wordt het merendeel van de oor patiënten aangeboden met otitis media of poliepen uitgaande van het middenoor welke richting de externe gehoorgang dan wel nasopharynx groeien. Otitis externa komt minder vaak voor dan bij de hond. Van de katten met otitis externa wordt 50% veroorzaakt door Octodectis cynotis in tegenstelling tot 5-10% bij honden met otitis externa. Aan bod komt de diagnostiek en behandeling van otitis media en poliepen. Tenslotte komt otitis externa kort aan bod.
Docent
Drs. Annika Haagsman werkzaam aan de UKG in Utrecht, afdeling KNO, http://www.uu.nl/staff/ANHaagsman/0
Doelgroep
Gezelschapsdierenarts, niveau I-II. Opfrislezing voor de eerste lijns practicus.
Datum
Dinsdag 8 september 2015
Programma
Ontvangst: 12.00 uur
Aanvang lezing: 12.30 uur
Einde lezing: 18.30 uur
Locatie
Departement Geneeskunde van Gezelschapsdieren te Utrecht, ingang Münsterlaan.
Accreditatie
De PEGD lezing: Otitis externa bij hond en kat zal worden aangemeld bij het Kwaliteitsorgaan Dierenartsen (KD) voor aanvraag accreditatie nascholingspunten.
Tarieven
De kosten bedragen € 150,- excl. BTW**. Naast het betalen per bankoverschrijving (+ € 10,- adm. kosten ex. BTW) of iDeal is er ook een mogelijkheid tot automatische incasso. Hier zijn geen extra kosten aan verbonden.
Inschrijven doe je hier.