Ontstaanswijze, herkenning en therapeutische interventies
Algemene informatie
Angstgedrag is een volstrekt natuurlijke reactie in antwoord op een vervelende stimulus in de omgeving. Chronische angst vormt echter een belangrijk welzijnsrisico voor huisdieren en specifieke of gegeneraliseerde angst is een van de meest voorkomende gedragsproblemen. De vraag is hoe dit komt en ontstaat en vooral belangrijk is de vraag wat kunt u er aan doen?
Tijdens dit seminar worden angst en angstgedrag bij verschillende diersoorten (hond, kat, papegaai, konijn en cavia) belicht. Naast uitleg over de ontwikkeling van angstgedrag bieden we handvatten om (overmatig) angstgedrag bij dieren in uw praktijk te herkennen en te diagnosticeren en hoe daarmee om te gaan, zowel vanuit een therapeutisch, als preventief oogpunt.
Aan de hand van cases van een aantal veel voorkomende angststoornissen zal een scala aan oplossingen worden besproken die bruikbaar zijn voor u in de praktijk. Daarbij streven we naar een welzijnsvriendelijke manier van omgaan met onze huisdieren. Vragen zullen worden beantwoord rondom diagnostiek, prognose en welke instructies en behandeltips aan eigenaren kunnen worden gegeven bij angstproblemen met hun huisdier, en ook wat u allemaal kan doen in uw praktijk om een bezoek aan de dierenarts zonder stress en angst te laten verlopen.
Sprekers
Dr. Matthijs Schilder, dr. Marjan van Hagen, dr. Claudia Vinke, dr. Yvonne van Zeeland en dr. Nienke Endenburg.
Doelgroep
Primair eerstelijns dierenarts, maar dierenartsassistenten met belangstelling voor gedrag zijn ook van harte welkom.
Datum
Donderdag 17 november 2016.
Programma
Ontvangst: 10.30 uur
Aanvang seminar: 11.00 uur
Eindeseminar: 18.30 uur
Het volledige programma kunt u hier downloaden.
Locatie
Departement Geneeskunde van Gezelschapsdieren te Utrecht, ingang Münsterlaan.