Tele-immobilisatie, het verdoven op afstand van wilde dieren, is een bijzondere vaardigheid die door weinig dierenartsen wordt beoefend. Voor hen die werken in dierentuinen of betrokken zijn bij natuurbeschermingsprojecten is het onderdeel van hun dagelijks werk. Ook voor practici en handhavers van de openbare orde is het van belang om met de blaaspijp (soms op CO2) of een verdovingsgeweer om te kunnen gaan.
Doel van deze workshop is om dierenartsen, paraveterinairen, studenten en professionals het gebruik van blaaspijp en verdovingsgeweer bij te brengen. Hierbij komen de theorie en praktische aspecten van tele-immobilisatie, farmacologie van de belangrijkste narcosemiddelen, veiligheid, training en het hanteren van verschillende verdovingswapens, uitgebreid aan de orde. Ook zal er rond praktijksituaties een verdovingstabel voor veel voorkomende diersoorten worden besproken. Er worden twee verschillende workshops gegeven: een workshop Basistechnieken en een workshop voor Practici met ervaring.
Deze workshop is bedoeld voor dierenartsen die in de praktijk werken met verdovingswapens of de workshop Basistechnieken hebben gevolgd. In deze workshop komen aan bod: update van verdovingstechnieken en farmacologie van verdovingsmiddelen. Tele-immobilisatie technieken per diersoort: hond/kat, wallabie, ree/damhert/edelhert, rund, paard, zwijn en andere. Management en uitvoering van Tele-immobilisaties in samenwerking met brandweer en politie. Uitwisseling van praktijk ervaringen en oefenen met verschillende (eigen) verdovingswapens op een schietbaan.
Meer info vind je hier.