Sinds 2012 maakt de Belgische Orde der Dierenartsen, vertegenwoordigd door zijn Nederlandstalige Gewestelijke Raad, deel uit van AMCRA, het nationaal kenniscentrum voor antibioticagebruik en -resistentie bij dieren. Het AMCRA (de landbouworganisaties, de mengvoederfabrikanten, de farmaceutische sector, de dierenartsen, en de wetenschappelijke wereld) heeft recentelijk de "visie 2020" aangekondigd, een plan met 10 streefdoelen en actiepunten met de bedoeling te komen tot een rationele vermindering van het antibioticumgebruik en de strijd tegen de antibioticaresistentie te optimaliseren (www.amcra.be).
In het kader daarvan, en bovenop de voorstellen van AMCRA, werd begin 2014 door de Hoge Raad van de Orde der Dierenartsen beslist om in de Code der Plichtenleer een artikel op te nemen dat elke dierenarts die in België de diergeneeskunde uitoefent, verplicht om:
- antimicrobiële middelen nog voorzichtiger in te zetten, en enkel na het stellen van een diagnose,
- de diereigenaar nog meer te adviseren over het correcte gebruik,
- de kritisch belangrijke producten, zoals opgelijst door de Wereldgezondheidsorganisatie, enkel nog bij hoge uitzondering en binnen een strikt kader te gebruiken.
Met deze beslissing wil de Hoge Raad van de Orde der Dierenartsen, trouw aan haar missie om het algemeen belang te bewaken, het voortouw nemen en een sterk signaal uitsturen naar de maatschappij. Op deze manier verplicht de Orde alle Belgische dierenartsen om hun verantwoordelijkheid op te nemen en hun rol te spelen in de strijd tegen de antibioticaresistentie.
AANVULLING CODE DER PLICHTENLEER DIERENARTSEN
Hoofdstuk VIII: de dierenarts en de maatschappij:
Art. 33bis
De dierenarts gebruikt antimicrobiële middelen na diagnose, op duurzame en weloverwogen wijze, en enkel voor wetenschappelijk en medisch onderbouwde behandelingen.
Hij geeft bij het verschaffen of voorschrijven ervan advies over het goede gebruik aan de verantwoordelijke/eigenaar van de dieren.
Onder dezelfde voorwaarden worden de in bijlage 6 vermelde systemisch toe te dienen producten door hem enkel verschaft of voorgeschreven voor een behandelduur van maximaal 5 dagen. Voor de niet- voedselproducerende dieren kan, bij hoge uitzondering, deze duur verlengd worden onder de verantwoordelijkheid van de dierenarts.
Bijlage 6
De laatste geactualiseerde versie van de lijst vermeld onder de titel "Highest Priority Critically Important Antimicrobials" van het dossier "Critically Important Antimicrobials For Human Medicine" gepubliceerd op de website van de Wereldgezondheidsorganisatie (www.who.int).
Voor verdere informatie:
Prof. dr. Sarne De Vliegher, Voorzitter van de Nederlandstalige Gewestelijke Raad van de Orde der Dierenartsen
GSM: 0473 92 39 75 - e-mail: Sarne.Devliegher@UGent.be