Het is al laat wanneer ik het dichtgeplakte tasje op de tafel plaats, op de achtergrond hoor ik mevrouw nog vragen: “Lukt het? Want het is een wilde zulle". Een druk op de knop later antwoord ik: “Gaat prima”. Twee minuten later staan we beide naar de opname op de lichtbak te staren: dat wordt keizersnede, er zit er nog eentje op en er is al teveel tijd overgegaan. De chinchilla wordt terug in haar kooi geplaatst, mevrouw keert huiswaards en wij maken ons klaar voor de operatie.
Voor sommigen is het een droom, voor anderen een nachtmerrie: een exoot op de operatietafel. Je kan ook niet altijd doorsturen, sommige problemen vragen een directe aanpak. Mensen die niet vaak exoten doen staan dan al snel voor het probleem van de anesthesie: Wat geef ik? Hoeveel geef ik?...
Volgende webpagina helpt je al een heel eind op weg:
http://www.ucdenver.edu/academics/research/AboutUs/animal/Documents/UC%20Denver%20Veterinary%20Formulary.pdf
Enkele nuttige tips:
• Wees op je goede, sommige dosages voor exoten in de literatuur zijn afgeleid uit laboratoriumsituaties waar ontwaken uit narcose geen prioriteit is… Check de bronvermelding!
• Langdurig nuchter houden voor een operatie kan fataal zijn voor de recovery, verschaf ook zo snel mogelijk voeding na de operatie.
• Pijnbestrijding is zeer belangrijk bij prooidieren.
• Voorzie een warmtekussen, heb je geen dure warmtemat gebruik dan een plastic afsluitbaar zakje van het labo en vul deze met watte en 1-2 koppen heet water - mooi afsluiten en in een handdoek wikkelen.
• Buprenorphine verdient de voorkeur boven butorphanol: het veroorzaakt een lichte tot matige temperatuurstijging en kan zo helpen hypothermie te voorkomen, pijnstilling is langer, ademhalingsdepressie is minder uitgesproken.
• …
Verder zijn volgende site en boeken zeker aan te raden:
http://wildpro.twycrosszoo.org/List_Vols/Wildpro_Gen_Cont.htm
BSAVA Small Animal Formulary
Exotic Animal Formulary