Virologen van Colorado State University hebben een familie van kankerverwekkende virussen ontdekt in verschillende Amerikaanse populaties van bobcats , poema's en huiskatten. Dit roept natuurlijk vragen op of de eerder ontdekte virussen kunnen worden overgedragen tussen katachtigen - en of ze aan de oorsprong van sommige vormen van kanker gevonden in huiskatten zouden kunnen liggen.
Wetenschappers testten bijna 300 individuele bloedmonsters van katten in drie geografische regio's in Florida, Colorado en Californië. Doctor Susan Vandewoude , een onderzoeksdierenarts en decaan van de faculteit Veterinaire Geneeskunde en Biomedische Wetenschappen aan CSU: “We vonden significante aantallen van besmette soorten, waaruit blijkt dat de nieuw geïdentificeerde virussen erg verspreid zijn.” Wildlife ecologen verzamelden bloedmonsters van bobcats en poema's in de afzonderlijke studies en deelden de monsters voor de CSU studie. Ook dierenasielen deelden bloedmonsters van huiskatten .
De nieuw geïdentificeerde virussen zitten in dezelfde familie van gamma-herpesvirussen, dat lymfoom en Kaposisarcoom (beide hematologische neoplasieën) kan veroorzaken bij mensen, vooral bij aidspatiënten en andere immuunonderdrukkende aandoeningen.
Andere herpesvirussen kunnen fatale runderziekten veroorzaken wanneer doorgegeven vanuit een gastheerspecies, oa gnoes en schapen, worden doorgegeven aan runderen.
Het is nog niet bekend of deze nieuwe virussen geassocieerd zijn met ziekten in katachtigen, maar de link tussen gamma-herpesvirussen en ziekte bij andere diersoorten verhoogt duidelijk de mogelijkheid, aldus de wetenschappers.
Ontdekking van virussen en virusoverdracht is belangrijk omdat het ons kan helpen nieuwe ziekten bij dieren en mensen te begrijpen en eventueel te voorkomen. Dat is de eerste stap naar het stoppen van besmettelijke ziekte.
Bij het analyseren van bloed van de wilde en de gedomesticeerde katbevolking in deze regio's, identificeerden de onderzoekers de gamma-herpesviruses in drie soorten. Daarnaast werden enkele bobcatvirussen gevonden in poemabloed. De wijze van overdracht blijft onbekend, maar kan voorkomen wanneer de dieren vechten in het wild.
"Onderzoekers hebben kattenvirussen jarenlang gestudeerd, dus is het uiterst interessant dat dit de eerste keer is dat deze relatief alomtegenwoordige agenten zijn geïdentificeerd, " zei Vandewoude, die bekend is om haar eigen onderzoek naar katachtige virussen. "Deze studie suggereert dat we hebben nog veel te leren over ziekteverwekkers die bestaan in de natuur . We zijn nog niet klaar met fundamentele ontdekkingen over potentiële ziekteverwekkers in onze metgezel en wilde dieren."
De onderzoeksresultaten werden gepubliceerd in de online versie van het Journal of Virology.