• Nieuws

Fase 2 van de overgang naar nieuwe voorschriften van start

Op 2 mei waarschuwden we reeds voor het aankomen van fase 2 naar de overgang van nieuwe voorschriften, zodat je niet met een grote hoeveelheid oude voorschriften zou blijven zitten. Deze fase 2 ging nu van start.

Op 3 september 2024 verscheen het ministerieel besluit in het Belgisch Staatsblad. Dit wil zeggen dat we officieel in fase 2 zitten in de overgang naar nieuwe voorschriften. In fase 2 begint de overgangsperiode van 6 maanden.

Fase 2: vanaf publicatie ministerieel besluit

Een nieuw Belgisch model van voorschrift wordt gepubliceerd in een ministerieel besluit. Vanaf deze publicatie geldt een overgangsperiode waarna de 3 modellen van voorschriften naast elkaar bestaan.

  • Het nieuwe Belgische model
  • Het oude Belgische model voor niet-voedselproducerende dieren (tweeluik)
  • Het oude Belgische model voor voedselproducerende dieren (drieluik)

Het nieuwe belgische model voorschrift
Hoe ziet dat nieuwe model er nu uit? Je kan alvast hier even kijken. Momenteel kan je deze nog niet bestellen via Veeportaal. Ze zullen deze dus nog moeten toevoegen zodat je kan overschakelen op het nieuwe type.

De zaken die je momenteel handmatig bij noteert op een voorschrift krijgen nu een aparte plaats. De begeleidende nummertjes in superscript (1 tot 5) verduidelijken wat je wanneer wel of niet moet invullen. We lichten deze toch even toe:

² C,P,M,L: Gebruik buiten de voorwaarden van de VHB (Cascade), gebruik van antimicrobiële geneesmiddelen voor Profylaxe of Metafylaxe, Laboratorium: aanvinken indien van toepassing; 
Gebruik je een geneesmiddel voor een andere indicatie of diersoort dan op de bijsluiter staat, dan moet je hier de C aanvinken. Gebruik je een antimicrobieel middel als metafylaxe bij bvb een uitbraak bij een kweker van een besmettelijke infectieuze ziekte, dien je de M aan te vinken. Kritische antibiotica (rode categorieën) die je voorschrijft moeten gestaafd worden aan de hand van een laboratoriumonderzoek vanaf 1/9/2024 (vink dus L aan). 

FASE 3: na afloop van de overgangsperiode van 6 maanden

Alleen het nieuwe Belgische model is nog geldig. Vanaf de publicatie in het staatsblad te tellen, zal dit dus zijn vanaf 3 maart 2025.

Fase 4: Een modelformaat voor de diergeneeskunde voorschriften van de Europese comissie

De Europese Commissie kan door middel van uitvoeringshandelingen een modelformaat voor de diergeneeskundige voorschriften vaststellen. Zodra de uitvoeringshandelingen zijn gepubliceerd, zal alleen het Europese model nog geldig zijn.