• Nieuws

Honing als oplossing voor resistentie tegen antibiotica

Honing, dat kostbare product van bijen, heeft helende eigenschappen, maar zou ook bijzondere antibiotische eigenschappen hebben. Honing zou dan ook soelaas kunnen bieden voor de toenemende resistentie van bacteriën tegen antibiotica. Amerikaanse vorsers van de Salve Regina University in Newport hebben een studie uitgevoerd die aantoont dat honing doeltreffend is als anti-infectieus geneesmiddel. Honing heeft een breed antibacterieel spectrum en antimycotische en antivirale eigenschappen, en heeft dan ook meerdere troeven, legt hoofdauteur prof. Susan M. Meschwitz uit.

Honing oefent door zijn hoge concentratie aan suiker een osmotisch effect uit, waardoor er water uit de bacteriële cellen wordt gezogen. De bacteriën drogen dan uit en worden geëlimineerd.

Honing zou ook de “quorum sensing” kunnen verstoren. Quorum sensing is een wijze van communicatie tussen bacteriële cellen die ze in staat stelt om de dichtheid van de populatie te evalueren en zich te hergroeperen. Als ze alleen moeten werken, neemt hun virulentie af en worden ze gevoeliger voor de klassieke antibiotica. Bij sommige bacteriën controleert dat communicatiesysteem bovendien de afgifte van toxines die een rol spelen bij de ziekteverschijnselen. Honing voorkomt ook de vorming van een biofilm door microben. Hij bevat ten slotte veel polyfenolen, wat bijdraagt tot zijn antimicrobiële werking. De wetenschappers hebben de antibacteriële eigenschappen van honing met succes getest op onder meer Escherichia coli, Staphylococcus aureus en Pseudomonas aeruginosa.

(referentie: persmededeling van de American Chemical Society, 16 maart 2014 [2])