In het kader van een klinische studie naar het anti-tumoraal effect van interleukine 12 zijn we op zoek naar honden met kwaadaardige tumoren.
Inclusiecriteria
- De tumor moet uitwendig bereikbaar zijn (dus niet intra-abdominaal/thoracaal).
- De tumor mag niet bestaan uit immuuncellen (dus niet lymfoma of histiocytair sarcoma).
- De hond mag geen andere pathologie vertonen.
Doel
Het anti-tumorale effect van lokaal toegediende interleukine 12 nagaan op de tumor zelf alsook op het immuunsysteem van honden met een kwaadaardige tumor.
Wat houdt de studie in?
Indien u wenst deel te nemen aan de studie, gebeuren volgende handelingen bij uw huisdier:
- Bij de start van de studie wordt 5 ml bloed afgenomen. Dit bloed wordt gebruikt om de hoeveelheid antistoffen tegen de kanker te meten.
- De hele studie neemt 4 weken in beslag. Tijdens deze 4 weken zullen er 3-6 consultaties plaatsvinden, afhankelijk van uw voorkeur.
- Tijdens de eerste week van de behandeling wordt uw hond driemaal behandeld met DNA dat interleukine 12 aanmaakt. We verkiezen uw hond de eerste 8 dagen te hospitaliseren om de behandelingen en opvolging vlot te laten verlopen. Dit laat ons toe uw hond zeer nauwkeurig op te volgen voor eventuele onverwachte bijwerkingen en de reactie van de kanker op de behandeling nauwgezet op te meten. Indien u liever geen opname wenst, zouden we u willen vragen uw hond op dag 1 (maandag), dag 3 (woensdag), dag 5 (vrijdag) en dag 8 (tweede maandag) aan te bieden voor de intratumorale interleukine 12 toediening, weefselstaalname, bloedname en echobegeleide opvolging van de kanker.
- Op dag 15 (derde maandag) wordt enkel bloed afgenomen en op dag 29 (vierde maandag) zowel bloed als een weefselstaal.
De vier weken durende behandeling van uw hond wordt u gratis aangeboden. Indien uw hond thuis behoefte heeft aan pijnstillers, dan bezorgen wij u een voorschrift voor aangepaste pijnmedicatie (de klassieke ontstekingsremmers mogen onder geen enkele voorwaarde worden toegediend omdat ze de werking van interleukine 12 verhinderen).
Indien u een patiënt heeft die volgens u in aanmerking komt voor de studie of indien u meer info wenst over deze studie, gelieve contact op te nemen met dierenarts Laetitia Cicchelero (laetitia.cicchelero@ugent.be), Faculteit Diergeneeskunde (UGent), Labo voor Gentherapie of met Prof Dr Hilde de Rooster (hilde.derooster@ugent.be), Kliniek Kleine Huisdieren, Dienst Chirurgie.
Alle info leest u in deze brochure.