• Nieuws

Manneken Pis plast melk voor Afrika

Op maandag 1 juni zal Manneken Pis in de kleren kruipen van een Afrikaanse veehouder en de hele dag melk plassen. Met deze actie op Wereldmelkdag wil de Belgische ngo Dierenartsen Zonder Grenzen de aandacht vestigen op Afrika, waar melk een belangrijke bron van voedsel en inkomen is. 

 

In Afrika speelt gezonde melk een essentiële rol in de strijd tegen honger en armoede. Meer dan een miljard mensen in ontwikkelingslanden leeft van de veeteelt. De dieren zorgen voor dagelijks voedsel en inkomsten. Zo drinkt 85% van de veehoudersfamilies in het Zuiden de melk van zijn koeien, geiten of schapen. Door de veeteelt te ondersteunen, kunnen zij hun levensomstandigheden verbeteren en zich uit de armoede werken. Om dit onder de aandacht te brengen zal Manneken Pis voor de vijfde keer op Wereldmelkdag als Afrikaanse veeboer uitgedost zijn en melk plassen. 

Afrikaanse koe produceert minder dan 1 liter melk per dag

De melkproductie in Sub-Sahara-Afrika is ondermaats. Terwijl een Belgische koe gemiddeld 25 liter melk per dag produceert, geeft een Afrikaanse koe slechts 2 tot 3 liter. Vaak produceren de melkkoeien echter minder dan één liter, vooral in het droogseizoen. Dit komt door een tekort aan water, voer en dierengezondheidszorg op het platteland. Alleen al door hun voeding en gezondheid te verbeteren, produceren de koeien dus drie keer meer melk.

Consumenten kopen melkpoeder

Zo hebben de boeren meer melk voor eigen consumptie, maar kunnen ze het overschot ook verkopen. De lokaal geproduceerde melk geraakt echter moeizaam tot bij de consument. Er gaat veel melk verloren door slechte hygiëne tijdens het melken, gebrek aan koeling bij het transporteren van de melk, slechte wegen en weinig investeringen in lokale opslag- en verwerkingsbedrijfjes. Consumenten nemen daarom hun toevlucht tot melkpoeder, terwijl lokale boeren hun melkoverschot moeten weggooien omdat het niet op tijd tot bij de consument geraakt.

Veeteelt: minder dan 1% van budget ontwikkelingssamenwerking

Door de gezondheid van de kuddes te verbeteren en de lokale melkketen te ondersteunen in Afrika, strijdt Dierenartsen Zonder Grenzen tegen honger en armoede. Ondanks de belangrijke rol van veeteelt voor armoedebestrijding, gaat wereldwijd minder dan 1% van het officiële budget voor ontwikkelingssamenwerking naar de veeteelt. 

Wereldmelkdag werd in 2001 in het leven geroepen door de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties (FAO). 

Over Dierenartsen Zonder Grenzen

Dierenartsen Zonder Grenzen is een Belgische ngo die in afgelegen Afrikaanse streken strijdt tegen honger en armoede door de veeteelt te verbeteren. Onder andere door de dierengezondheidszorg te verbeteren, lokale veeboeren op te leiden, voorraden veevoeder op te slaan en de toegang tot veemarkten, water en grasland te verbeteren. Dierenartsen Zonder Grenzen heeft projecten in Niger, Mali, Burkina Faso, Rwanda, Congo, Oeganda en Tanzania. Veeteelt is van levensbelang voor de bevolking van deze landen. Wanneer de dieren gezond zijn, zijn de mensen dat ook!