• Nieuws

Meldpunt dierenmishandeling

Meldpunt Dierenartsen in strijd tegen dierenmishandeling

Vlaams minister van Dierenwelzijn Ben Weyts lanceert een meldpunt waar dierenartsen dierenwelzijnsproblemen kunnen signaleren. Het is voor het eerst dat dierenartsen een eigen, laagdrempelig meldpunt krijgen. “Met dit meldpunt kunnen we veel meer gegevens inzamelen”, zegt Weyts. “Al die nieuwe informatie kunnen we dan gebruiken om gerichter te controleren”.

Met het nieuwe meldpunt voor dierenartsen slaat minister Weyts twee vliegen in één klap: de ondersteuning van de Vlaamse dierenartsen wordt verder versterkt, en de controlediensten kunnen heel wat nieuwe gegevens verwachten om problemen sneller aan te pakken.

Voorheen hadden dierenartsen geen eigen, gespecialiseerd, laagdrempelig meldpunt om dierenwelzijnsproblemen te signaleren. “Nochtans zien dierenartsen heel wat dieren passeren”, zegt Weyts. “Met hun deskundige blik, kunnen ze problemen ook in een vroeg stadium herkennen”.

Via het al langer bestaand algemeen meldpunt (www.vlaanderen.be/dierenwelzijn) kunnen particulieren klachten indienen. In de praktijk vergen al die klachten heel wat voorafgaand onderzoek, omdat er vaak te snel of ongegrond klacht wordt ingediend. “Met het aparte meldpunt verliezen we geen tijd en kunnen we meteen het kaf van het koren scheiden”, zegt Weyts.

Met de informatie van het meldpunt krijgen de diensten van minister Weyts een veel beter beeld van eventuele problemen. Zo worden er heel wat gezelschapsdieren geïmporteerd vanuit het buitenland. Er wordt vaak gezegd dat buitenlandse dieren meer gezondheidsproblemen hebben. Dankzij de informatie van het meldpunt kan eindelijk in kaart gebracht worden of dat inderdaad zo is, en zo ja: met welke extra gezondheidsproblemen buitenlandse dieren precies kampen.

Weyts wil het meldpunt voor dierenartsen ook gebruiken om de controles gerichter te maken. “Met de informatie van de dierenartsen wil ik sneller zicht krijgen op de kwekerijen die een goede werking hebben, en de kwekerijen waar problemen zijn”, zegt Weyts. “Als er opvallend vaak problemen zijn met de dieren van een bepaalde handelaar, dan zal er bij die handelaar wat sneller een grote controle komen. De rotte appels moeten er echt uit”.

In een eerste fase wordt het Meldpunt enkel gebruikt om problemen met honden  te signaleren. Op termijn kan er een uitbreiding komen naar andere diersoorten. Het meldpunt is vanaf nu te gebruiken via www.lne.be/themas/dierenwelzijn .

Contact:
Jeroen Tiebout, woordvoerder Ben Weyts: 0477/99.80.88