• Nieuws

OPROEP: doet jouw praktijk mee aan het VET-ABC project?

In het kader van een doctoraat doet Zoë De Mol onderzoek naar verantwoord antibioticumgebruik en het belang van communicatievaardigheden. 
Eén van de doelen binnen haar onderzoek is om een antimicrobial stewardship interventie te ontwerpen gericht op het optimaliseren van het antibiotica voorschrijfgedrag bij dierenartsen kleine huisdieren.

De uiteindelijke interventie zal bestaan uit verschillende elementen: 

  1. analyse van het antibioticumgebruik in de praktijk en benchmarking ten opzichte van andere praktijken
  2. een online educatieve tool met informatie en tips and tricks over optimaal gebruik van antibiotica in de dierenartsenpraktijk
  3. een workshop rond communicatieve vaardigheden en gedragsverandering
  4. het aanduiden van een antibiotica hero in elke deelnemende praktijk die zich engageert en het verantwoord antibioticumgebruik in de praktijk implementeert

De start van de studie is gepland voor januari 2025. De interventieperiode zelf is 6 maanden, we zullen de deelnemende praktijken in een 4-tal groepen onderverdelen. Waarbij elke groep 3-maandelijks start (januari 2025, april 2025, juli 2025, oktober 2025). We zoeken een 40-tal praktijken die willen deelnemen, momenteel zijn we nog op zoek naar 5-tal praktijken. Er wordt voor de participerende praktijken bijscholingspunten voorzien voor de tijd die ze hiervoor moeten investeren.

Interesse? Mail dan naar Zoë De Mol