Je hebt ongetwijfeld Van Staartjes al horen of zien passeren op social media of op Expovet. We vonden de tijd rijp om hen te contacteren voor een kort interview, zeker nu SAVAB hen ook bij staat bij hun laatste project Felis Vagabunda.
Mariella Debille en Tim Waelbers zijn de drijvende kracht achter Van Staartjes. Beide zijn dierenarts en wetenschappelijk sterk onderbouwd. Vanuit dat standpunt proberen ze het leven van dieren te verbeteren. Wij spraken met Mariella over Van Staartjes en hun laatste project Felis Vagabunda.
Mariella, je bent Van Staartjes begonnen als een project vanuit je hart. Kan je ons meer vertellen over Van Staartjes, waar jullie voor staan en hoe het allemaal begon?
Inderdaad vanuit het hart, begaan met dierenwelzijn, maar ik vond dat ik om dat écht te behartigen en iets te doen, meer kennis moest hebben, en dus ging ik voor dierenarts studeren, weliswaar op latere leeftijd, 42 jaar. In de marge van verschillende invullingen na het behalen van mijn diploma, ging ik o.a. als raadgever werken voor Ben Weyts, Vlaams minister voor dierenwelzijn. Maar de drang om als dierenarts dat thema te behartigen werd steeds prangender. Daarenboven ontstond een vriendschap met dierenarts Tim Waelbers door onze verbondenheid voor dat thema dierenwelzijn. En Tim wou me steunen om Van Staartjes te concretiseren in de vorm van een VZW.
Wat is het doel van Van Staartjes?
Het verbeteren van dierenwelzijn, vanuit het hart, maar steeds vanuit een wetenschappelijke benadering en vanuit het standpunt van het dier, hoe moeilijk dat ook is. Dat is iets waarbij we als dierenartsen een rol kunnen en moeten opeisen, wij hebben tenslotte die kennis.
Hoewel ik wil benadrukken hoeveel dierenartsen op dit moment al betekenen voor dierenwelzijn, dikwijls onder de radar, in het grotere politieke speelveld, durf ik te hopen dat dit tijdens de opleiding meer zal geaccentueerd worden. Ik hoop dat de nieuwe lichtingen dierenartsen overtuigd om deze rol op te nemen. Een grote verantwoordelijkheid op dat punt ligt bij de top en het beleid van de faculteit diergeneeskunde. Want een gedragen filosofie vertrek altijd van bovenuit.
Op welke manieren proberen jullie de boodschap over te brengen bij mensen?
We differentiëren ons van andere dierenwelzijn/dierenrechten–organisaties door inderdaad te accentueren dat de wetenschappelijke onderbouwing er is omdat we dierenarts zijn. Ook onze communicatiestijl is anders.
De slogan van Van Staartjes! is “Een beter leven, in schoonheid”. We proberen de mensen te bereiken door samenwerkingen met kunstenaars en muzikanten. De beelden en communicatie zijn dikwijls ingekleurd met grafische en muzikale insteek. Ook het zuiver wetenschappelijke aspect bewaken we door aparte communicaties te voorzien, zoals footage met gesprekken met wetenschappelijke experts.
Jullie laatste project is Felis Vagabunda. Kan je ons meenemen in dit project en vertellen waar het over gaat?
We willen het moeilijkere thema van dierenleed gekoppeld aan de overpopulatie van katten (ondanks de wetgeving van verplichte sterilisatie en registratie) onder de aandacht brengen. Niet op een activistische manier met gruwelijke beelden, doch met een uitnodiging tot dialoog. Daarvoor reizen we rond met een expo met mooie foto’s, schilderijen en muzikale optredens. De initiatiefneemster van Felis Vagabunda is kunstfotografe Gwenny Cooman (van bij het begin bij Van Staartjes) en dat project krijgt mooie vormen. Bij de expo communiceren we breed maatschappelijk als dierenartsen, in dialoog met andere dierenartsen, de politiek (schepen voor dierenwelzijn) de opvangcentra, de poezenvangers, maar vooral met de kattenhouders.
Wat mag een bezoeker verwachten?
Dat hij op een ontspannende manier, getriggerd wordt en de boodschap meekrijgt dat hij vanuit zijn perspectief echt iets kan betekenen. Dat hij zelf kan bijdragen aan de oplossing van dit probleem. Al is het dat hij anderen erop aanspreekt wanneer een kater ongecastreerd, de buurt onveilig maakt, voor andere katten (cfr. FIV!)
De tentoonstelling gaat vanaf 11 april door in Rupelmonde, staan er momenteel nog locaties op de planning?
We zijn in bespreking, en willen heel Vlaanderen bereiken.
Hoe kunnen dierenartsen hun steentje bijdragen aan deze tentoonstelling?
Het zou erg fijn zijn dat de collega dierenartsen de communicaties vanuit Van Staartjes delen, via hun social mediakanalen en/of website. Dat ze laten zien dat wij als dierenarts een rol willen en kunnen spelen in maatschappelijke problemen, waarbij dieren betrokken zijn, omdat wij de experts zijn wat betreft dierenwelzijn.
En nog een laatste vraag. Kunnen dierenartsen bijdragen aan het mooie project van Van Staartjes?
Een manier om ons te steunen die perfect binnen onze communicatiestijl past is het bestellen van kaartjes (zie hier) die verstuurd kunnen worden vanuit de praktijk naar de eigenaar die een huisdier heeft verloren. Collega’s kunnen ook “vriend van Van Staartjes!” worden waarbij ze zich inschrijven op onze nieuwsbrief en op die manier op de hoogte zijn van al onze activiteiten.
Collega’s die beschikbaar zijn om hun expertise te delen met Van Staartjes! mogen steeds contact opnemen. Zoals je op onze website kan zien zijn we steeds op zoek naar experts die ons wetenschappelijk kunnen ondersteunen. Tot slot is alle hulp meer dan welkom, Van Staartjes volgen op de sociale mediakanalen (facebook en instagram) en onze boodschap mee uitdragen als collega dierenartsen is ook al een manier om een steentje bij te dragen. Voor al deze collegiale hulp bij voorbaat onze dank!