Nadat er dinsdag opnieuw een geval van vogelgriep werd vastgesteld in Nederland en dat er vanuit Engeland ook de bevestiging kwam dat het ook in Yorkshire om dezelfde H5N8-variant ging, werd er vandaag om 11u een derde haard vastgesteld in Overijssel. Dinsdag ging het om een pluimveebedrijf met 43.000 kippen in Ter Aar, in de provincie Zuid-Holland tussen Rotterdam en Amsterdam.
Het zou opnieuw gaan om een H5-variant. Om welke specifiek variant van de vogelgriep het gaat, wordt op zijn vroegst vanmiddag bekendgemaakt. Wel is al zeker dat er geen verband is met de eerdere uitbraak van vogelgriep in Hekendorp. Het bedrijf is ontruimd en alle kippen worden afgemaakt.
Staatssecretaris voor Economische Zaken Sharon Dijksma heeft voor drie dagen een landelijk vervoersverbod ingesteld, net als vorige week toen vogelgriep uitbrak in Hekendorp. Het vervoersverbod heeft betrekking op pluimvee, eieren, pluimveemest en strooisel van pluimveebedrijven. Er is ook ophokplicht: pluimvee blijft binnen omdat gevreesd wordt dat besmette trekvogels de oorzaak zijn.
Hekendorp, waar afgelopen weekend vogelgriep werd vastgesteld, ligt 25 kilometer verderop. In het dorp, in de provincie Utrecht, ging het om de H5N8-variant van de vogelgriep, een zeer besmettelijke variant die overgedragen kan worden op de mens.
Het vervoersverbod dat vorige week werd ingevoerd, liep dinsdag af. Het virus had zich niet verspreid.
Onze leden konden hier als eerste alle informatie vinden.
Update vrijdag 21/11 - 16u
Vanmorgen werd vogelgriep vastgesteld in een zogenoemd vermeerderingsbedrijf met 10.000 kippen. Volgens het Nederlandse ministerie van Economische Zaken gaat het om een H5-variant, maar welke precies wordt nog onderzocht.
Meteen was het alle hens aan dek, want in een straal van 10 kilometer liggen 34 andere bedrijven die meteen aan een controle werden onderworpen. In een ervan, een bedrijf met 15.000 eenden, zijn ook symptomen van vogelgriep vastgesteld. De 10.000 dieren bij het eerste bedrijf in Kamperveen worden zo snel mogelijk geruimd. De andere twee pluimveebedrijven liggen binnen een straal van 1 kilometer van die boerderij. Daar vond de Nederlandse toezichthouder 'klinische verschijnselen' van vogelgriep. Uit voorzorg worden die bedrijven ook geruimd. 'We nemen geen risico meer', laat het Nederlandse voedselagentschap NVWA weten.
Het is nog niet duidelijk of er sprake is van de zeer besmettelijke H5N8-variant.
Het lijkt er dus op dat de vogelgriep zich verder lijkt uit te breiden. Zondag werd er al een variant vastgesteld op een bedrijf met 150.000 kippen in Hekendorp. Gisteren dook de ziekte op in een pluimveebedrijf in het Zuid-Hollandse Ter Aar. Daar werden zo'n 43.000 kippen vergast.
Het is nog niet bekend of de besmette bedrijven in Kampen contact hebben gehad met de boerderij in Hekendorp, waar het eerste geval van vogelgriep zich deze week voordeed. "Maar het is hier een zeer waterrijke omgeving, dus misschien hebben andere vogels er ook iets mee te maken", aldus de Kampense burgemeester Bort Koelewijn en de NVWA.
De Gemeentelijke Gezondheidsdienst (GGD) IJsselland deelt griepremmers en antivirusmiddelen uit in het nu afgesloten gebied in Kamperveen. Volgens de GGD is van vogelgriep type H5N8 nog nooit iemand in de wereld ziek geworden, maar omdat in Nederland ook de gewone wintergriep rondwaart, bestaat de vrees dat uit de combinatie van beide een nieuw griepvirus kunnen ontstaan.
Maatregelen in België
De Federale Minister van Landbouw Willy Borsus heeft uit voorzorg en op voorstel van het Agentschap een ophokplicht opgelegd voor alle pluimvee van professionele pluimveehouders in heel België omwille van de derde uitbraak van vogelgriep in Nederland en de rol die wilde vogels hoogstwaarschijnlijk spelen in de verspreiding van het virus. Tengevolge van deze nieuwe uitbraak in Nederland wordt in overleg met de vertegenwoordigers van de betrokken sectoren vanaf vandaag het ophokken van pluimvee verplicht voor alle professionele pluimveehouders in heel België.
Deze afschermplicht geldt momenteel reeds voor de professionele pluimveebedrijven in gebieden met grote aantallen wilde vogels (de gevoelige natuurgebieden). Deze ophokplicht wordt ook ten stelligste aanbevolen aan de niet professionele pluimveehouders. Het ophokken / afschermen van pluimvee bestaat erin dat de dieren op stal worden gehouden of dat hun buitenbeloop wordt afgeschermd met netten zodat alle contact met wilde vogels, inbegrepen trekvogels, vermeden wordt.
Bovendien zijn de volgende maatregelen van toepassing voor alle pluimveehouders, zowel professionelen als hobbyisten:
- ontsmetting na elk vervoer van voertuigen voor vervoer van pluimvee, vogels en eieren en een bijkomende ontsmetting onder toezicht bij terugkeer uit een risicogebied,
- geen onbehandeld oppervlaktewater gebruiken voor het drenken van pluimvee en in gevangenschap gehouden vogels,
- voederen en drenken van pluimvee moet binnen gebeuren,
- verzamelingen en markten enkel onder voorwaarden.
Om de introductie van het virus in onze pluimveestapel te voorkomen, is de toegang tot alle plaatsen waar pluimvee of andere in gevangenschap levende vogels worden gehouden verboden voor elk voertuig, elke persoon en alle materiaal dat in de 4 voorafgaande dagen in contact is geweest met pluimvee of op een plaats is geweest waar pluimvee wordt gehouden in een risicogebied in Duitsland of in het UK en in heel Nederland.
Minister Borsus : “Het betreft hier voorzorgsmaatregelen aanbevolen door het FAVV dat de situatie op de voet volgt. Deze maatregelen worden ondersteund door de vertegenwoordigers van de betrokken sectoren. Ik herinner eraan dat nog geen enkele uitbraak van vogelgriep is vastgesteld op ons grondgebied. Ik wil ook de consument geruststellen. Er is geen enkel risico voor het consumeren van gevogelte. Pluimveeproducten kunnen in alle veiligheid geconsumeerd worden”.
Sector tevreden
De pluimveesector zelf is tevreden met de ophokplicht. De pluimveehouders waren er zelf vragende partij voor, meldt de Boerenbond. "Er waren al een aantal bedrijven die het deden, maar een algemene maatregel maakt het sowieso gemakkelijker", zegt Wouter Wytynck van de Boerenbond.
Vooral de biologische bedrijven zijn tevreden met de maatregel. "Zij zijn vragende partij om dit te doen, omdat zij verplicht zijn om hun kippen buiten te laten", zegt Wytynck voorts. "Zij moesten wachten op een bevel van de overheid om het niet meer te moeten doen."
Update maatregelen 20/12/14
De Federale Minister van Landbouw, Willy Borsus, heeft op voorstel van het FAVV en na overleg met de landbouworganisaties beslist om de periode van verhoogd risico voor vogelgriep te verlengen. Hierdoor zijn de preventieve maatregelen, die op 21 november van kracht werden om de introductie van het hoogpathogene H5N8 vogelgriepvirus te verhinderen, nu van toepassing tot 20 januari 2015. De aanleiding om deze maatregelen te verlengen, zijn nieuwe uitbraken met het H5N8 virus eerder deze week op 2 kalkoenenbedrijven in Duitsland en Italië. Deze nieuwe uitbraken wijzen opnieuw op het risico van introductie van hoogpathogene vogelgriep vanuit in het wild levende vogels. Deze vogels, en in het bijzonder watervogels, zijn gekend als reservoir van vogelgriepvirussen.
Het verlengen van de periode van verhoogd risico betekent dat in het ganse land de volgende preventieve maatregelen van kracht blijven:
- Alle pluimvee gehouden door professionelen moet worden opgehokt of afgeschermd. Daarbij moeten de dieren op stal worden gehouden of d.m.v. netten zodanig worden afgeschermd dat ze geen contact kunnen hebben met wilde vogels.
- Alle pluimvee, zowel van professionelen als van hobbyhouders, moet binnen worden gevoederd en gedrenkt.
- Onbehandeld oppervlaktewater mag niet gebruikt worden voor het drenken van pluimvee en in gevangenschap gehouden vogels.
- Voor verzamelingen van pluimvee en vogels, andere dan de openbare markten, gelden bijkomende voorwaarden, bovenop de bestaande regels. Die houden in dat deze evenementen enkel mogen plaatsvinden indien er geen verkoop, ruil of overdracht van dieren plaatsvinden en de deelnemende dieren in de 10 dagen voor het evenement afgeschermd hebben gezeten van in het wild levende vogels.
Op dit ogenblik werden nog geen uitbraken vastgesteld in ons land. Toch raadt het FAVV de hobbyhouders nog steeds aan om hun pluimvee op te hokken. Tevens roept het de pluimveesector op om de bioveiligheidsmaatregelen, die sinds de aanvang van de problematiek half november werden aangescherpt, onverminderd te blijven toepassen.
Het FAVV herinnert er ook aan dat er geen risico is voor de consument en dat gevogelte en eieren in alle veiligheid kunnen geconsumeerd worden
Meer informatie vindt u op de site van het FAVV.
Ook vogelgriep in Duitsland
In het oosten van Duitsland is een trekvogel aangetroffen die leed aan het vogelgriepvirus. Eerder deze maand werd al eens vogelgriep geconstateerd in een kalkoenenbedrijf in Mecklenburg-Voor-Pommeren. De vogelgriep was ook al eens opgemerkt in Nederland en in Groot-Brittannië. De ziekte werd in Duitsland vastgesteld bij een wintertaling, een soort van wilde eend. Die bleek drager te zijn van het intussen beruchte vogelgriepvirus H5N8, dat ook op de mens kan overslaan. De vogel werd gevonden in de deelstaat Mecklenburg-Voorpommeren in het oosten aan de Baltische Zee.
Het is het tweede geval van de ziekte in Duitsland. Eerder deze maand werd al eens vogelgriep geconstateerd in een Duits kalkoenenbedrijf. Het vogelgriepvirus is ook ontdekt bij gekweekte eenden in de Nederlandse provincie Overijssel en in Yorkshire, in het noorden van Engeland.
Versoepeling maatregelen Nederland: gevolgen voor België
In de nacht van woensdag op donderdag werden de maatregelen in Nederland voor HPAI H5N8 aangepast. Dit heeft ook gevolgen voor België.
Nederland is vandaag, donderdag 4/12 donderdag opgedeeld in 2 gebieden. De bestaande westelijk gelegen regio, wordt door Nederland nog steeds als risicogebied beschouwd wordt en de bestaande strenge maatregelen blijven nog minstens 14 dagen na de laatste uitbraak van kracht. Het FAVV blijft deze zone dus ook als risicogebied beschouwen en past dezelfde maatregelen toe als Nederland voor dit gebied. Nederland handhaaft hier een totaal vervoersverbod met de andere regio en dus is er ook geen wijziging voor de grensoverschrijdende transporten. Er is derhalve geen import mogelijk van pluimvee en broedeieren uit dit gebied.
Uit de andere regio - samengevoegde compartimenten B-C-D - kan door de versoepeling in Nederland opnieuw de certificering gebeuren voor pluimvee en broedeieren naar België voor het hele gebied (uitgezonderd opfokhennen uit de oude zone D). Dit betekent dat broedeieren, eendagskuikens, slachtpluimvee en ander pluimvee opnieuw aangevoerd kunnen worden. Transport naar slachthuizen en bedrijven kan als het 1-1 transport is; er moet proper en ontsmet materiaal (kratten, eiertrays !) worden gebruikt en de nodige bioveiligheidsmaatregelen moeten worden toegepast bij het opladen/afladen en voor en na het transport. Het Voedselagentschap wenst nogmaals te benadrukken dat het strikt opvolgen van de bioveiligheidsmaatregelen en een onberispelijke reiniging en ontsmetting bij alle vervoer van en naar Nederland absoluut noodzakelijk zijn, ook naar en van het samengevoegde compartiment B-C-D. Ook dienen alle pluimveehouders nog steeds de bioveiligheidsmaatregelen en de ophokregeling strict te respecteren. Zoals reeds herhaaldelijk aangegeven zijn dit de enige parameters die de pluimveehouder zelf in de hand heeft om vogelgriep uit zijn stal te houden. Ook aan de niet professionele pluimveehouders wordt ten stelligste aanbevolen deze ophokplicht of het afschermen van hun pluimvee toe te passen.
Na het terugvinden van het H5N8 virus bij wilde eenden in Nederland is het hoogst waarschijnlijk dat wilde vogels aan de basis liggen van de introductie van het virus in Nederland. Het ophokken / afschermen van pluimvee heeft als doel het contact met wilde vogels en dus ook trekvogels te vermijden. In heel België geldt nu ook voor hobbyisten dat zij, zoals in de beschermde natuurgebieden, hun dieren niet mogen drenken met onbehandeld oppervlaktewater en ze moeten voederen afgeschermd van wilde vogels; de dieren moeten ook gescheiden zijn van eenden/ganzen en ander pluimvee.
©deredactie-destandaard.be-favv