Fabio Rivalta werd geboren in 1861 te Faenza (Italië) en overleed in 1939 te Remini. Als patholoog ontwikkelde hij rond 1900 de Rivalta test. De Rivalta test wordt gebruikt om een onderscheid te maken tussen een transsudaat en een exsudaat. In de diergeneeskunde vinden we deze terug als een goedkope, objectieve in huis test voor buikvocht bij natte FIP.
De test is vrij simpel, een proefbuisje wordt gevuld met 5-10 ml water en hieraan worden 1-2 druppels azijn toegevoegd. Vervolgens wordt een druppel van het buikvocht op het wateropervlak aangebracht (eventueel kan het vocht eerst met methyleenblauw gemengd worden om de visualiteit te verbeteren). Wanneer de druppel als een rookwolkje verdwijnt in de vloeistof is de test negatief, behoudt de druppel zijn vorm en zakt deze langzaam als een kwal/snottebel naar de bodem dan is de test positief.
Meerdere artikels zijn reeds verschenen over de positief (positieve test en effectief FIP hebben) en negatief (negatieve test en effectief geen FIP hebben) voorspellende waarde van deze test voor FIP. De positieve voorspellende waarde gaat van 58,4% (3) tot 86% (2); de negatieve voorspellende waarde van 93,4% (3) tot 100% (4). Mogelijke oorzaken van een vals positieve test zijn bacteriële peritonitis en lymfoma (1). Met behulp van macroscopisch onderzoek, cytologie en/of bacteriologie kunnen deze aandoeningen eventueel uitgesloten worden en aldus de positief voorspellende waarde verhoogd worden. Dieren jonger dan 2 jaar zullen sowieso een grotere positief voorspellende waarde hebben.
Natuurlijk is deze test geen heilige graal en dient diagnose te gebeuren via een grondige anamnese, onderzoek en eventueel meerdere diagnostische testen. Volgend schema heeft een overzicht van de mogelijke stappen:
Wens je graag nog wat meer te lezen over FIP bij de kat dan verwijzen we je graag door naar volgende websites en artikels:
- http://www.abcd-vets.org/Pages/factsheets.aspx
- http://www.merckmanuals.com/vet/generalized_conditions/feline_infectious_peritonitis/overview_of_feline_infectious_peritonitis.html
- http://www.veterinarypartner.com/Content.plx?P=PRINT&A=681
(1) Veterinary Clinics of North America: Small Animal Practice, Volume 35, Issue 1, January 2005, Pages 39-79
(2) J Vet Intern Med. 2003 Nov-Dec;17(6):781-90
(3) Vet Clin Pathol. 2012 Dec;41(4):558-67
(4) Tierarztl Prax. 1995 Feb;23(1):92-9.